Brompton

Brompton Vouwfiets

Brompton logo

De Brompton wordt vaak gezien als de ‘Beste Vouwfiets’. Dit komt omdat de Brompton op alle vlakken scoort. Het is de meest compacte vouwfiets, hij rijdt goed, en heeft de langste levensduur bij intensief gebruik. Over de maat van het ingevouwen pakket valt niet te twisten, maar of de fiets voor Ú goed rijdt kunt u het beste in onze winkel in Den Haag uitproberen!

 

Compact en gaat als een trein

Brompton

De Brompton is een van de oudste en meest doorontwikkelde vouwfietsen op de markt. Het idee is in de jaren 70 ontstaan bij de geestelijk vader van de brompton: Andrew Ritchie.

Geschiedenis van de Brompton

Andrew Ritchie was in 1968 werkzaam als tuinarchitect en was hiervoor op zoek naar een geschikte fiets. In eerste instantie was hij niet zo zeer op zoek naar een vouwfiets maar een fiets waarmee hij veel tuingereedschappen kon vervoeren.

En toen Andrew in de jaren 70 de Bickerton vouwfiets voorbij zag komen was het hek van de dam en was hij vastberaden een beter product te ontwikkelen.

De eerste prototypes van de vouwfiets werden geproduceerd in de keuken en slaapkamer van Andrew in het west-londense Brompton.

 

Dit is dus gelijk waar de Brompton zijn naam aan te danken heeft. Niet veel later werdt de eerste brompton serie ontwikkeld deze telde ongeveer 30 stuks.

Brompton vouwfiets nu

Het sinds 1969 vrijwel onveranderde ontwerp van de brompton is vandaag de dag nog steeds onovertroffen. Elke brompton vouwfiets heeft het zelfde gebogen hoofdframe met triangel vormige versteviging. Daarnaast heeft de fiets een scharnierende hoofdbuis, een driehoekig achterframe en natuurlijk een voorvork. De buisprofielen waaruit het brompton frame bestaat worden met elkaar verbonden door middel van hardsoldeer in plaats van het te lassen, dit zorgt ervoor dat het frame in de buurt van de lassen niet verzwakt wordt en hierdoor dus erg sterk is.

Bij staal wordt al snel gedacht aan een corrosiegevoelig materiaal. Toch wordt het frame van een Brompton gemaakt van een staallegering omdat dit materiaal zo sterk is dat er met dunne buizen een zeer sterke constructie gerealiseerd kan worden. Met deze dunne buizen is het mogelijk het formaat van de ingevouwen fiets laag te houden. Om er voor te zorgen dat er geen roest ontstaat worden alle Brompton frames voorzien van een zinklaag onder de lak.

Als het frame van de Brompton bijvoorbeeld van aluminium gemaakt zou worden, zou deze om de zelfde stijfheid te bereiken veel groter moeten worden uitgevoerd. Daarnaast is het niet gezegt dat de fiets door het gebruik van aluminium lichter zou worden. Aangezien de eis van het compacte vouwen bij brompton erg hoog staat wordt hier dus niet voor gekozen.De maten van een ingevouwen Brompton zijn slechts 56 ? 54 ? 25 centimeter. Wel worden onderdelen zoals stuur, velgen, cranks en bagagedrager uitgevoerd in aluminium.

Ook is er al enige tijd een titanium Brompton op de markt. Bij deze lichtere versie van de Brompton zijn het achterframe, voorvork en zadelpen uitgevoerd in titanium. Een materiaal dat lichter is als aluminium en toch stijver als staal. Aangezien titanium niet roest of oxideert is de fiets met deze aanpassing niet alleen lichter maar ook nog beter bestand tegen corrosie.

 

Versnellingen

Bij de brompton is er de keuze uit 1, 2, 3 of 6 versnellingen. Als er gekozen wordt voor de brompton met drie versnellingen is deze uitgerust met een breed-bereiknaaf. Dit wil zeggen dat de 1 een erg licht verzet heeft en de 3 een erg zwaar verzet. Deze naaf zorgt er dus voor dat er in de eerste versnelling met gemak tegen de wind in getrapt kan worden terwijl er in de derde versnelling bijvoorbeeld bij wind mee of berg af” hard gereden kan worden. De sprongen tussen deze versnellingen zijn dus vrij groot, om een kleinere tussenstap te hebben kan er gekozen worden voor de 6 speed variant. Deze is uitgerust met een zeer betrouwbaar derailleur systeem dat speciaal door Brompton ontwikkeld is. In combinatie met versnellingsnaaf is de Brompton dus voorzien van 6 versnellingen.

De Brompton met 2 versnellingen heeft alleen het externe deraileur systeem en is hierdoor ongeveer 800 gram lichter als de versie met 6 versnellingen.

Ook is er een Brompton met 12 versnellingen verkrijgbaar deze heeft naast de breedbereiknaaf en het deraileursysteem een versnelling in de trapas. Deze versnelling in de trapas maakt het mogelijk om een extreem licht verzet aan de fiets toe te voegen. Het voordeel hiervan is dat er met deze trapasversnelling ook in de bergen gereden kan worden en wordt om deze rede ook wel mountaindrive genoemt. Deze Schlumpf – naaf zoals hij oficieel heet kost zonder inbouw ongeveer 500 euro.

 

Modellen

 

Zoals al eerder besproken heeft Brompton slechts 1 model frame maar deze kan wel worden uitgerust met verschillende opties zoals een bagagedrager. De RN uitvoering van de Brompton komt standaard met bagagedrager en vaste verlichting gevoed door een Shimano naafdynamo. De bagagedrager wordt niet alleen gebruikt om spullen op te vervoeren maar vooral om de Brompton in ingevouwen stand te kunnen rollen. Door het stuur van de brompton omhoog te klappen en te vergrendelen is het mogelijk deze als een karretje door station of winkel te verplaatsen.

Voordelen van een Brompton

De Brompton heeft t.o.v andere vouwfietsen veel voordelen. Zoals al eerder genoemt vouwt een brompton op tot een heel klein pakketje terwijl deze toch rijdt als een gewone fiets. De ketting zit beschermd tussen de delen van de fiets als deze is ingevouwen wat er voor zorgt dat bijvoorbeeld bekleding in de auto niet in contact komt met het vet van de ketting.

Een brompton is geschikt om elke dag meerdere keren in en uit te vouwen en dit jaren lang. Doordat de scharnieren van de Brompton erg sterk en robuust zijn uitgevoerd komt hier zelfs bij veelvuldig gebruik nauwelijks speling op.

De Brompton is een erg lichte vouwfiets (tussen de 9 en 12,50 kg) afhankelijk van het gokozen model en uitvoering.

Brompton instructievideo

Brompton instruction video (ENG)

.GRATIS verzending boven 50,-
Kemper Fietsen is al ruim 25 jaar actief als vouwfiets specialist. Onze collectie is in de loop der jaren uitgegroeid tot een breed assortiment vouwfiets modellen en onderdelen.
Vouwfietsen.com - Kemper Fietsen
Waldeck Pyrmontkade 454
2518 KG Den Haag
070 3 45 96 96