Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Informatie & Advies

2e Hands vouwfiets Tips

Scharnieren

De scharnieren zijn bij veelvuldig vouwen het zwakste punt van een vouwfiets. Een scharnier is te contoleren door hem en klein stukje open te zetten en hem dwars aan het scharnier proberen te bewegen. Hieraan is goed te merken of er ruimte zit op de scharnier-as.

Velgen

Als een fiets een velg-rem heeft slijt niet alleen een remblokje maar ook de velg. Bij een klein wiel (zoals bij een vouwfiets) gaat het wiel vaker rond dus slijt de velg harder door het remmen. Daarom is het dus extra belangrijk om dit te controleren bij een vouwfiets. Een gesleten/versleten velg is te controleren door aan de velg te voelen of hij niet meer vlak is aan de flanken. Bijna iedere velg heeft vlakke flanken die paralel aan elkaar liggen. Dit is te zien op de afbeelding van de velgdoorsnede. U ziet dat de zijkanten van de versleten velg dunner worden tot het moment dat de velg door de druk van de band open barst.

Ketting en tandwielen

 

Iedere ketting slijt. Slijtage van de ketting is goed zelf op te meten. Dit werkt als volgt:

  • U schuift de schuifmaat uit tot 145 mm
  • steek nu de schuifmaat tussen de schakels zoals afgebeeld op de foto.
  • schuif de schuifmaat nu verder uit zodat hij klem tussen de schakels zit.

Bij een nieuwe ketting zal de schuifmaat nu op 145 mm staan. Als de schuifmaat tussen de 145 en de 146,5 mm staat is de ketting nog niet versleten.(dit is minder dan 1%.) Als hij meer dan 146,5 mm aangeeft is het aan te raden de ketting te vervangen. Ook het voortandwiel slijt na een aantal keren de ketting te hebben vervangen. Een tandwiel hoort bot te zijn en niet puntig. Op de afbeeldingen is het verschil goed te zien.


 Nieuw tandwiel


 Versleten tandwiel


Speling in de wielen

Speling in wielen duid meestal op versleten lagers. Bij een versnellingsnaaf leidt deze speling vaak tot een versnelde slijtage van het versnellingssysteem. Dit is dus erg belangrijk bij achterwielen met interne versnellingen.

Achterframe scharnieren (alleen bij Brompton)

Het achterscharnier dient bij deze fiets twee doelen. Voor het veren en het vouwen. Door deze dubbele functie en bij intensief gebruik wordt dit scharnier zwaar belast en komt het voor dat de scharnier-as speling gaat vertonen. U kunt dit controleren door het achterframe een klein stukje in te vouwen en hem van links naar rechts te duwen.

Oud of nieuw frame (alleen bij Brompton)

Het oude type Brompton frame is minder sterk dan het nieuwe type. Door overbelasting bij valpartijen of botsingen kwam het wel eens voor dat het frame bij het scharnier brak. Het is dus altijd beter om het nieuwe type frame te nemen. Aan het scharnier van Brompton is goed te zien of het het nieuwe type is. Op de afbeeldingen laat ik dit zien.


Nieuwe type


Oude type