Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Informatie & Advies

Vouwfiets accessoires

Een vouwfiets moet praktisch zijn, weinig gewicht hebben en niet veel ruimte in beslag nemen. De meeste vouwfietsen worden daarom standaard geleverd zonder veel accessoires. Er zijn echter allerlei producten op de markt waarmee je een vouwfiets naar wens kunt uitbreiden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je met de vouwfiets op vakantie gaat of de vouwfiets veelvuldig gebruikt voor woon- en werkverkeer.

Het vervoeren van de vouwfiets

De belangrijkste eigenschap van een vouwfiets is dat deze eenvoudig in te klappen is tot een draagbare fiets. Er zijn verschillende draagtassen op de markt waar je de vouwfiets na het opvouwen in kunt stoppen. De voordelen van zo`n draagtas zijn:

  • Je kunt de vouwfiets eenvoudiger tillen door de hendels aan de tas.
  • Tijdens het vervoeren van de vouwfiets wordt je kleding niet vies.
  • Uitstekende onderdelen aan de fiets kunnen niet achter je kleding of andere spullen blijven haken.
Sommige draagtassen (o.a. enkele van Dahon) kunnen opgevouwen worden in een handig, klein tasje dat je onder je fietszadel kunt plaatsen. Zo heb je er tijdens het fietsen geen last van.

Wanneer je een vouwfiets ook regelmatig gebruikt voor het doen van bijvoorbeeld je dagelijkse boodschappen, kan het handig zijn om een aantal praktische accessoires aan te schaffen. Er zijn een aantal mogelijkheden om je vouwfiets uit te breiden tot een stadsfiets:

  • De fietsmand: er zijn vele fietsmanden te koop die je op een vouwfiets kunt bevestigen. Speciaal voor wanneer je deze fietsmand ook gemakkelijk wilt vervoeren zijn er stoffen versies.
  • De bagagedrager: veel vouwfietsen worden zonder bagagedrager geleverd. Er zijn daarom losse bagagedragers te koop die je eenvoudig aan de zadelpen kunt bevestigen.
  • Verstelbare stuurpen: sommige vouwfietsen hebben een vaste stuurpen. Deze kun je vervangen door een losse, verstelbare stuurpen

Sommige merken bieden hele handige combinatiesets waarmee je ruimte kunt besparen. Zo is er bijvoorbeeld de Trelock bagagedrager die tegelijkertijd als fietsslot functioneert.

Veiligheid

Het kan verstandig zijn om wat extra veiligheidselementen aan de vouwfiets toe te voegen, vooral wanneer je de vouwfiets veel of op drukke wegen gebruikt. Een aantal opties voor extra veiligheid zijn:

  • Een fietshelm: de speciale Dahon Pango fietshelm is opvouwbaar en daarom gemakkelijk mee te nemen. De helm is daarnaast in maat verstelbaar en heeft een speciaal paneel voor regenachtige dagen.
  • Verlichting: veel vouwfietsen hebben geen vaste verlichting. Zorg daarom voor goede lampjes die je aan je vouwfiets vast kunt klikken.
  • Een fietsslot: je kunt natuurlijk een groot kettingslot aanschaffen, maar er zijn ook speciale fietssloten op de markt die gemakkelijk te vervoeren zijn (bijvoorbeeld van ABUS). Deze fietssloten kun je opvouwen tot een compact pakketje.

Met de vouwfiets op vakantie

Vouwfietsen zijn natuurlijk ook erg geschikt om mee te nemen op vakantie, de fiets past gemakkelijk in iedere auto of caravan. Wanneer je bijvoorbeeld op je vakantiebestemming langere stukken wilt fietsen met de vouwfiets, kun je een speciale aanhanger kopen om spullen mee te nemen. Deze aanhangers, van bijvoorbeeld het merk Biologic, zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal en zorgen dus niet voor veel extra ballast. De aanhangers voor vouwfietsen zijn daarnaast zelf ook opvouwbaar. Naast aanhangers zijn er ook tassen te koop die je achter- of voorop de fiets kunt vastmaken.