Vouwfietsen.com

Vouwfiets verzekeren

Een vouwfiets is kwetsbaar, omdat deze vaak onbeheerd (buiten) staat en eenvoudig te vervoeren is. Je kunt je vouwfiets daarom laten verzekeren voor diefstal, vandalisme en aansprakelijkheid.

De meeste aanbieders van fietsverzekeringen bieden deze verzekering ook aan voor vouwfietsen. Je leest hier waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een verzekering voor de vouwfiets.

Fietsslot verplicht

De meeste vouwfietsen zijn niet standaard uitgerust met een fietsslot. Zonder een goed slot is de vouwfiets echter niet te verzekeren. Een speciaal, goedgekeurd fietslot is een voorwaarde voor een vouwfietsverzekering. Je kunt een vast fietsslot laten monteren bij fietsenmakers. Deze fietssloten worden zo geïnstalleerd dat het opvouwen geen belemmering ondervindt.

Door verzekeraars worden ART-gekeurde sloten gehanteerd als de norm. Het ART-keurmerk wordt toegekend door de Stichting ART. Er zijn verschillende gradaties van veiligheid, die worden aangegeven met sterren. Een fietsslot met ART5 is dus beter dan een fietsslot met ART2. Soms stellen verzekeraars eisen aan het aantal sterren van je fietsslot, let hier daarom goed op. Bij het aanvragen van de fietsverzekering moet je het sleutelnummer van je slot invullen.

Fietsverzekering premie

De premie die je betaalt voor een verzekering van een vouwfiets is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De looptijd van de verzekering
  • Het verzekerde bedrag
  • Je woonplaats

In sommige gevallen moet de premie in een keer voldaan worden, terwijl bij andere verzekeringen een maandpremie geldt. Meestal moet er vooruit betaald worden wanneer het om een meerjarige verzekering gaat.

Dekking fietsverzekering

Er zijn verschillende soorten fietsverzekeringen. Deze variëren in de dekking die ze bieden. Over het algemeen zijn er twee typen te onderscheiden:

  • De diefstalverzekering: deze polis biedt een volledige dekking voor diefstal.
  • De dekking is meestal tegen de nieuwwaarde van de fiets of tegen een zelf gekozen verzekerd bedrag.
  • De cascoverzekering: met deze verzekering ben je naast diefstal ook verzekerd voor verhaalsrechtsbijstand en ongevallen.

Fietsverzekeringen bieden bijna altijd een dekking in heel Europa.

Uitkering

In alle gevallen geldt dat er alleen onder voorwaarden een vergoeding wordt uitgekeerd. Zo moet de fiets bij diefstal een goedgekeurd slot hebben en moet je twee originele sleutels kunnen overhandigen.

Wanneer je een sleutel bij moet laten maken na verlies of beschadiging, dan moet je dit dan ook in overleg doen met de leverancier en dit altijd doorgeven aan de verzekeraar. Bij ongevallen geldt dat er geen genotsmiddelen of andere illegale zaken in het spel mogen zijn.

Fietsaccessoires meeverzekeren

Er zijn vele accessoires die je aan je vouwfiets kunt toevoegen, zoals een bagagedrager en fietsmanden. De waarde van fietsaccessoires kunnen al snel hoog oplopen. Ook deze accessoires kan je daarom meeverzekeren op de verzekering.

Sommige verzekeraars bieden de mogelijk om de totale waarde van je fietsaccessoires los op te geven bij het afsluiten, terwijl je bij andere verzekeraars deze waarde gewoon bij de totale aanschafwaarde moet optellen.

E-bike vouwfietsverzekering

Bij de meeste elektrische fietsverzekering aanbieders wordt de vouwfiets gezien als ‘standaard’ e-bike. Sommige verzekeraars hebben hiervoor een specifieke categorie. Afhankelijk van de waarde van de fiets, woonplaats en soort dekking wordt de dekking voor de elektrische fietsverzekering bepaald. Die fietsverzekering kan worden afgesloten in de winkel bij aan de aanschaf van de fiets. Ook kan je online een elektrische fietsverzekering afsluiten. Het voordeel van online afsluiten is dat het aanbod van fietsverzekeraars een stuk groter is. Het voordeel van in een winkel afsluiten is dat het direct geregeld is bij aanschaf van de fiets.