Vouwfietsen.com

Welke vouwfiets kiezen?

Vouwfietsen zijn er in vele soorten, maten, kleuren en merken. De juiste keuze maken kan daarom moeilijk zijn. Het is daarbij belangrijk om je wensen goed op een rijtje te hebben. Zie je door de bomen het bos niet meer? Aan de hand van onderstaande afwegingen kun je een selectie maken en uiteindelijk bij je ideale vouwfiets uitkomen.

Het gebruik van de vouwfiets

Bij het kiezen van een vouwfiets is het belangrijk om goed in beeld te houden waar je de vouwfiets voor gaat gebruiken. Over het algemeen zijn er vier typen vouwfietsen te onderscheiden:

  • De compacte vouwfiets; dit is een fiets met kleine wielen die een eenvoudig inklapsysteem heeft. Wanneer je veel reist in het openbaar vervoer met de fiets is dit de beste optie.
  • De vouwbare stadsfiets; deze vouwfiets heeft grotere wielen en is iets minder compact. Het rijcomfort is bij deze fiets echter wel groter. Wanneer je veel afstanden fietst en minder reist, dan is dit een goede fiets.
  • De goedkope vouwfiets; de kwaliteit van deze vouwfiets is vaak minder. Zo`n fiets is geschikt wanneer je bijvoorbeeld slechts een tijdelijke optie zoekt.
  • De speciale vouwfiets; denk hierbij bijvoorbeeld aan mountainbike of racefiets die je ook kunt inklappen.

Door te bepalen welk soort fiets het beste bij jouw situatie past, kan je al een stuk gerichter zoeken.

Praktische zaken

Een vouwfiets moet praktisch zijn. Het is een gebruiksvoorwerp dat je met regelmaat test op haar gemakken en een onhandige vouwfiets zorgt vanaf het eerste gebruik voor irritaties. Let daarom bij de aanschaf op de volgende punten:

  • Fietsstuur; er zijn verschillende soorten fietssturen. Met een sportief stuur kun je sneller fietsen, maar zit je minder comfortabel en heb je minder overzicht in de stad. Het M-stuur is voor een stadsfiets een betere keuze. Op de Nederlandse markt is deze er ook in het iets hogere H-model, deze is meer geschikt wanneer je erg lang bent.
  • Gewicht; moet je de fiets veel meedragen? Zorg er dan voor dat je een lichte fiets kiest, dit voorkomt veel ongemakkelijk sjouwen.
  • Comfort; een goed zadel, een stevig frame, grote wielen en een hoog stuur, deze onderdelen zorgen voor een comfortabele vouwfiets. Je levert hiermee echter wel weer in op bijvoorbeeld gewicht en betaalt vaak meer.
  • Versnellingen; de meeste vouwfietsen hebben kleine wielen, versnellingen kunnen dan uitkomst bieden om met tegenwind of heuvelig wegdek toch snel vooruit te komen.
  • Inklapbaarheid; Een fiets met veel inklapmogelijkheden is vaak minder comfortabel. Lees online de ervaringen die mensen hebben met diverse typen inklapsystemen en probeer het zelf van te voren in de winkel uit.
  • Wielen; er zijn veel vouwfietsen met kleine wielen, maar ook met grotere wielen. Een fiets met kleine wielen neem je natuurlijk makkelijker mee, maar een fiets met grote wielen fietst stabieler.

Natuurlijk geldt hierbij dat iedere situatie anders is. Voor sommige mensen is comfort belangrijker, terwijl voor andere mensen het gewicht centraal staat. Maak hierbij je eigen afwegingen en denk hier voor de koop ook goed over na.

Prijs

Vouwfietsen zijn in vele verschillende prijsklassen beschikbaar, van enkele honderden euro`s tot enkele duizenden euro`s. Je kunt zoveel uitgeven als je zelf wilt. Hierbij geldt meestal wel; hoe meer je uitgeeft, hoe beter de vouwfiets is. Een dure vouwfiets zal eenvoudiger in te klappen zijn, minder wegen en comfortabeler fietsen. Wil je niet te veel uitgeven aan de vouwfiets? Bedenk dan welke van de bovenstaande punten voor jou het belangrijkste zijn en investeer daarop.

Uiterlijk

Voor sommige mensen is, naast alle praktische zaken, het uiterlijk van de fiets ook erg belangrijk. Wanneer je een aantal fietsen hebt geselecteerd die aan al je voorwaarden voldoen, dan kan je natuurlijk de definitieve keuze maken op design. Vaak staan hierbij de kleur van de fiets, het design van het frame en eventuele andere hippe accessoires die toe te voegen zijn centraal.