Vouwfietsen.com

Maatvoering van banden

Bij het uitzoeken van banden zijn de volgende 2 aspecten van belang:

Ventiel

Er zijn 3 soorten ventielen. De meeste binnenbanden die wij hebben zijn van het merk schwalbe. Zij gebruiken drie codes voor het aanduiden van het type ventiel:

  • AV (Auto Ventiel)
  • SV (Sclaverand Ventiel – Frans ventiel – Race ventiel)
  • DV (Dunlop Ventiel – Hollands Ventiel)

Als er in de omschrijving dus AV4 staat weet u dat het om een binnenband met Auto Ventiel gaat. Het cijfer dat er achter staat is om de maat catagorie aan te geven.

Maatvoering

De maatvoering van fietsbanden is door de jaren heen wat veranderd en als gevolg hiervan zijn er verschillende manieren ontstaan om band maten aan te geven. In bijna alle gevallen gebruiken de fabrikanten de oude notatie (inch maat, “diameter” x “banddikte”) en de moderne ETRTO maat (Millimeter maat, “breedte” – “diameter”). Er bestaat nog een derde manier van aanduiden die soms ook op de band staat maar daar werken we niet mee.

Ik zal het wat duidelijker maken met een voorbeeld van een willekeurige buitenband van een Brompton vouwfiets. Hierop staat “16 x 1 3/8    37-349”. U kunt nu zien aan het eerste cijfer dat het om een 16 inch band gaat. Dit is handig om in de catagorieen te zoeken maar er bestaan meerdere velg maten die we 16 inch noemen. Daarom gebruiken we de ETRTO maat die er achter staat die dus heel exact aangeeft wat de breedte van de band is en de diameter van de velg waar hij op past (37mm breed, 349mm diameter). Met deze maatvoering kan nooit onduidelijkheid ontstaan of de band op de velg past. Kijk dus goed in de omschrijving of de goede maat er bij staat als het om een binnenband gaat. 

Het handige van deze ETRTO aanduiding (millimeter maten) is dat u kunt variëren met de breedte van een buitenband en toch de zekerheid heeft dat deze band op de velg past, als u er maar voor zorgt dat die diameter maat gelijk is. Hierbij is de breedte van de velg niet van belang hoewel het niet erg zinnig is om een heel smalle band op een brede velg te leggen. Een bredere band op een bestaande velg is echter geen probleem. U moet bij het kiezen van een bredere band wel rekening houden met de ruimte in het frame en spatborden.