Vouwfietsen.com

Vouwfiets merken

Er zijn tientallen merken die vouwfietsen leveren voor de Nederlandse markt. Al deze merken hebben hun eigen stijl en specialiteiten. De ene leverancier is puur gespecialiseerd in vouwfietsen, terwijl een ander merk ook stadsfietsen en sportfietsen produceert. Je vindt hier een overzicht van een aantal veel verkochte merken vouwfietsen.

Brompton

Andrew Ritchie uit Brompton in Engeland was in de jaren zeventig niet echt onder de indruk van de bestaande vouwfietsen en kwam met een nieuw prototype. De Brompton was geboren. Tegenwoordig is Brompton een van de bekendste en meest geprezen merken op het gebied van vouwfietsen. Alle vouwfietsen van Brompton hebben hetzelfde frame, maar worden uitgerust met verschillende accessories. Brompton staat algemeen bekend om:

  • Sterke frames
  • Goede opvouwbaarheid
  • Prettige rijervaring

In vele testen komen vouwfietsen van Brompton dan ook als beste uit de test.

Birdy

Het Duitse bedrijf Riese und Muller is de producent van de Birdy vouwfietsen. Het grootste voordeel van de Birdy vouwfietsen is het rijgedrag, de fiets is niet het kleinste model. Dankzij een voorvork en achterframe met vering is fietsen heel comfortabel. De Birdy vouwfietsen zijn een van de weinige vouwfietsen die geschikt worden gezien voor lange fietsvakanties. Het is namelijk naast het comfort ook goed mogelijk om tassen aan de vouwfiets te hangen. De meest verkochte vouwfietsen van Birdy zijn:

  • De Europe en de Light zijn de twee basismodellen van Birdy. Deze praktische fietsen hebben een betaalbare prijs.
  • De Speed is erg licht van gewicht.
  • De Alfine en City hebben geen derailleurs, maar naafversnellingen.
  • De Touring heeft veel versnellingen en is erg geschikt voor fietsvakanties.

Tern

Het relatief nieuwe vouwfietsen merk Tern is opgericht door de zoon van de oprichter van Dahon. Gefabriceerd vanuit ervaring dus! Tern is de naam van een kleine en snelle zeevogel, wat ook de kenmerken van de vouwfietsen zijn. Momenteel heeft Tern 6 modellen vouwfietsen, waaronder recreatieve vouwfietsen voor lange afstanden. De bijzondere Verde Duo is een vouwfiets met een automatische versnellingsnaaf. Alle vouwfietsen zijn goed in te vouwen en hebben dankzij hun speciale scharnieren een lange levensduur.

Dahon

Het Amerikaanse Dahon is de grootste producent van vouwfietsen ter wereld. Dahon vouwfietsen worden over de hele wereld verkocht. Ook wordt Dahon regelmatig door andere merken en bedrijven in dienst genomen om een vouwfiets te ontwerpen. Het bedrijf is kritisch op haar eigen product en stelt veel eisen aan de fietsen. Voor een kwalitatieve fiets is Dahon dus een goede keuze.

Het bedrijf produceert een grote verscheidenheid aan fietsen en voor ieder doel is er bij Dahon wel een geschikte vouwfiets te vinden. Naast vouwfietsen voor dagelijks gebruik heeft Dahon ook sportieve vouwfietsen op de markt die zeer licht zijn en voorzien zijn van hi-tech accessoires.

Beixo

Beixo is een bedrijf dat fietsen zonder ketting produceert. De Beixo vouwfietsen zijn de enige op de markt zonder ketting. In plaats daarvan heeft de fiets een cardan-as. Momenteel heeft Beixo twee modellen vouwfietsen:

  • De Compact is een degelijke vouwfiets met een dik frame en brede banden. De vouwfiets is erg comfortable, maar niet erg licht.
  • De compact Electro is de elektrische versie van de Compact.

De Beixo vouwfietsen worden door veel mensen als stijlvol gezien en ook qua rijgedrag komt de fiets vaak goed uit de test.

Strida

Het merk Strida valt vooral op door het uiterlijk van haar vouwfietsen. Het frame van deze bijzondere vouwfietsen heeft de vorm van een A. Het ontwerp is simpel, maar zorgt ervoor dat de fiets er wel hip uitziet. Het grootste probleem van het ontwerp van deze vouwfietsen was dat deze geen hoge snelheid konden halen, maar dankzij het toevoegen van versnellingen in de trapas is dit in de nieuwste modellen opgelost. Een veelgehoord commentaar op de Strida is dat het rijcomfort laag is. De vouwfiets is dan ook vooral geschikt voor korte afstanden.