Brompton spaken

Filters

Showing all 16 results

Over ons

Vouwfietsen.com - Kemper Fietsen
Waldeck Pyrmontkade 454
2518 KG Den Haag
070 3 45 96 96

16 products

Brompton spaken

Een fietswiel dient sterk en licht te zijn. Dat is een hele uitdaging, maar Brompton heeft dit erg goed voor elkaar, door jarenlange ervaring en het toepassen van de beste materialen.
Brompton gebruikt alleen 16 inch wielen. De spaken voor een Brompton zult u niet in elke fietsenwinkel vinden, omdat de spaken veel korter zijn. In elke Brompton zitten 28 spaken per wiel.

Als u een gebroken spaak wilt vervangen, dan is het uiteraard belangrijk dat deze van dezelfde dikte, lengte, type en materiaal is.
Op deze pagina vindt u alle Brompton spaken met beschrijving, maar u kunt uiteraard ook kijken welke spaken er nu in uw wiel zitten.
Meet daartoe de lengte van een spaak op (dit is op de millimeter nauwkeurig). De dikte van de spaak is ook belangrijk. In het algemeen is een spaak in een achterwiel meestal dikker namelijk 2,3 mm (dit heet spaak 13, van 1/13 inch). Een spaak in een voorwiel is meestal spaak 14, dikte 2 mm (1/14 inch). Brompton gebruikt tegenwoordig altijd RVS spaken. RVS, “Roest Vrij Staal in de volksmond”, staat eigenlijk voor Roest Vast Staal. De spaak heeft ook een bijbehorende spaaknippel, afhankelijk van de dikte.
Om het nog ingewikkelder te maken heeft Brompton ook nog zogeheten “butted” spaken. Dit zijn spaken die op een bepaald gedeelte wat dikker zijn, en de rest dunner. Dit is allemaal gedaan om een wiel licht te houden, maar toch sterk. Het “kopje” (het omgebogen deel) van de spaak is een kwetsbaar punt, daarom worden sommige spaken single butted uitgevoerd, dit houdt in dat het deel bij het kopje dikker is (13) en na een centimeter is de rest van de spaak slechts 2 mm dik (14).

(Te) veel spaken gebroken?

Als er veel spaken in het wiel gebroken zijn (bijvoorbeeld meer dan 5), of als er al vaker enkele spaken in het wiel vervangen zijn, dan is het beter om alle spaken te vervangen. Dit is werk voor de specialist, maar als u handig bent kunt u er natuurlijk voor kiezen om het vlechten zelf te doen. Let daarbij ook op de velg, deze kan krom zijn, beschadigingen hebben of slijtage vertonen. Doordat de remblokken tegen de velgrand drukken, slijt ook de velg en wordt deze langzaam dunner. Meestal maken wij een nieuw Brompton wiel met een nieuwe velg. Een voorwiel wordt vaak geheel vervangen, omdat dit voordeliger is dan de losse onderdelen en het arbeidsloon. Dit geldt dan weer niet voor een wiel met naafdynamo.

.GRATIS verzending boven 50,-
Kemper Fietsen is al ruim 25 jaar actief als vouwfiets specialist. Onze collectie is in de loop der jaren uitgegroeid tot een breed assortiment vouwfiets modellen en onderdelen.
Vouwfietsen.com - Kemper Fietsen
Waldeck Pyrmontkade 454
2518 KG Den Haag
070 3 45 96 96